Totaalrenovatie rijhuis

| Hasselt

Size doesn't matter

Dit hele huis is door de voordeur naar buiten gebracht en er weer langs naar binnen gebracht. Dat klinkt drastisch, maar het huis is van 1935. Als je aan zoiets begint, weet je niet waar je eindigt, dus pakten we het meteen grondig aan.” De huisindeling werd helemaal hertekend, met bijna uitsluitend kasten op maat.  Res ontwierp een open keuken die je zo min mogelijk ervaart als keuken en die helemaal bij de leefruimte hoort. Vooral de zwarte gesloten kastenwand met daarin het fornuis en de dampkap draagt daartoe bij. Om het meubelgevoel te laten spreken bouwde Res de
oven in in de muur en niet in de kastenwand. “Met een fijn wit kader errond wordt het een soort abstract kunstwerk in de muur.”

De verrassing is groot als je wilt koken en de deur van de nis open doet. Je verwacht niet dat het binnenwerk knalgeel is. Het spoeleiland telt drie nissen zodat je er aan drie kanten rond kunt zitten. “Geen klassieke opstelling met barkrukken aan een kant, dat toog-effect wilde we vermijden. Met indirecte verlichting in uitsparingen aan de kast en in de hal, ontstaat de indruk dat de volumes losstaan. Ook dat zorgt voor een meer ruimtelijk effect.

Ondanks de openheid op het gelijkvloers zijn de verschillende zones toch subtiel afgebakend. “Omdat het zo’n lang volume werd, moest er iets gebeuren om de eentonigheid te doorbreken. Het plafond loopt overal op dezelfde hoogte door, maar de woonkamer met eettafel bevindt zich een trede hoger en heeft een eiken parketvloer. De keuken en gang kregen een marmeren vloer en de inkom bevindt zich weer een trapje lager. Daar ligt een zwarte, kamerbrede mat.” Het blad van de op maat gemaakte eettafel en het spoeleiland bevinden zich dus op dezelfde hoogte.

De lijnen zijn heel belangrijk, dat geeft een interieur rust. Door die onopvallende details voel je dat alles goed zit.” In het
midden van het huis stroomt het licht binnen dankzij de vide. “Er had ook een extra kamer kunnen komen, maar meer daglicht primeerde. De slaapkamer boven kreeg een groot binnenraam. Die openheid zorgt voor ruimtegevoel en laat interactie toe.”